Czym są konta Hiring Managerów w Traffit?
Hiring Manager to osoba, która jest zaangażowana w proces rekrutacyjny, ale nie jest rekruterem (i nie ma pełnego dostępu do TRAFFITa). Może to być:
klient, dla którego rekrutacja jest prowadzona
przełożony lub członek działu, do którego szukasz pracownika
osoba przeprowadzająca weryfikację techniczną lub językową kandydatów
każda inna osoba, którą chcesz zaangażować w proces
TRAFFIT pozwala Ci stworzyć nieograniczoną liczbę kont dla Twoich Hiring Managerów.
Istnieją 2 metody udostępniania profili kandydatów Hiring Managerom w TRAFFIT.
W obu przypadkach dana osoba potrzebuje bezpłatnego konta Hiring Managera (TUTAJ znajdziesz instrukcję jak to zrobić).
METODA 1 - Hiring Manager z dostępem do systemu
Podczas tworzenia konta Hiring Managera wybierz opcję wysłania mu hasła i nadania dostępu do systemu:
Dzięki temu otrzyma maila z linkiem pod którym będzie mógł ustawić swoje bezpieczne hasło do systemu.
Oto, co zobaczy po zalogowaniu:
Jego dostęp będzie ograniczony, tzn. po zalogowaniu do systemu będzie:
widział tylko zakładkę Rekrutacje, a w niej tylko te rekrutacje, do których został przypisany jako osoba odpowiedzialna
mógł otworzyć listę kandydatów w procesie oraz szybki podgląd aplikacji
zostawić notatkę i ocenę
zobaczyć notatki rekruterów dodane do aplikacji kandydata dla tego konkretnego procesu (możesz zdecydować, czy Hiring Manager ma je widzieć w zakładce Ustawienia --> Ustawienia ogólne)
Ta metoda jest idealnym wyborem, jeśli zaangażowanie Hiring Managera nie ogranicza się do przejrzenia short listy - lecz ma on być zaangażowany w cały proces i mieć stały wgląd w jego postępy.
Jego notatki oraz oceny będą widoczne na szybkim podglądzie kandydata oraz na jego profilu dla wszystkich użytkowników (rekruterów).
METODA 2 - Hiring Manager bez dostępu do systemu
Aby udostępnić profil kandydata (lub kilku kandydatów) w rekrutacji Hiring Managerowi, przejdź do zakładki Rekrutacje i otwórz wybraną rekrutację.
Zaznacz kandydatów, których profile chcesz udostępnić i na niebieskim pasku, który pojawi się na górze kliknij Udostępnij profil kandydata (tak samo jak przy metodzie 1)
W pierwszym kroku wybierasz, komu chcesz udostępnić wybranych kandydatów. Na liście znajdziesz zarówno użytkowników, jak i Hiring Managerów.
UWAGA: aby Hiring Manager pojawił się na liście wyboru, musi posiadać konto Hiring Managera w Trafficie. Tutaj znajdziesz instrukcję jak to zrobić.
Drugi krok to wybór tego, jakie pliki oraz informacje o kandydatach chcesz udostępnić. Możesz udostępniać pojedyncze pola jak i całe sekcje.
Możesz w tym kroku użyć gotowej konfiguracji z poprzedniego udostępnienia:
Trzeci krok to tytuł i treść maila z udostępnieniem.
Możesz zmienić i dopasować treść lub wysłać wiadomość z gotowego szablonu. Twój e-mail będzie miał na samym końcu przycisk “Przeglądaj i oceń”.
Ważne!
Wiadomość zostanie wysłana z dedykowanej [email protected] gwarantującej bezpieczeństwo i wysoką dostarczalność wiadomości.
Udostępnienie będzie aktywne 30 dni lub do momentu przesunięcia go na inny etap lub 30 dni (jeśli nie zostanie przesunięty) - w zależności od ustawień ogólnych systemu.
Te metoda jest idealnym wyborem, jeśli chcesz udostępniać Hiring Managerom tylko wybrane profile kandydatów, którzy są już po preselekcji a ich dalsze procesowanie zależy od opinii Hiring Managera.
PROTIP: Przy tej metodzie możesz dodatkowo weryfikować tożsamość Hiring Managera przez weryfikację SMS. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić.
Jeśli włączysz weryfikację SMS, Hiring Manager będzie musiał wprowadzić na ekranie komputera 4-cyfrowy kod PIN, który otrzyma SMS-em za każdym razem, kiedy będzie klikał w udostępniony mu link.
Portal Hiring Managera
Portal Hiring Managera to miejsce, w którym każdym Hiring Manager może zobaczyć wszystkie udostępnione do oceny profile kandydatów wraz z ich statusem (nowe, otwarte, ocenione) z opcją:
rekomendacji (tak/nie)
oceny w skali 1-5 gwiazdek
pozostawienia notatki
Znajduje sie on pod adresem https://hm.traffit.com/app/shares - a link do niego jest wysyłany mailowo wraz z każdym udostępnieniem.
Przy każdej próbie wejściu do portalu Hiring Manager otrzymuje mailowo jednorazowy kod weryfikacyjny:
W portalu Hiring Manager może zarządzać wszystkimi udostępnieniami - grupując je po statusie, udostępnieniu lub rekrutacji:
Każdy z profili ma status:
Nieotwarte - udostępniony profil, z którym Hiring Manager jeszcze się nie zapoznał
Otwarte - profil, z którym Hiring Manager już się zapoznał, ale nie ocenił
Oceniono - profil, z którym Hiring Manager już się zapoznał i zostawił notatkę, ocenę (gwiazdki w skali 1-5) lub rekomendację (tak/nie)
Na liście zobaczy też zanonimizowane udostępnienia które wygasły.
Może to być zarówno czas (30 dni) jak i przesunięcie kandydata na następny etap - zgodnie z ustawieniem z Ustawień ogólnych:
Po wejściu na udostępniony profil kandydata Hiring Manager zobaczy:
udostępnione pliki kandydata
wybrane dane (pola z profilu kandydata)
notatki dodane do tego kandydata w tej rekrutacji
Może:
przejrzeć CV
ocenić je w skali 1-5
rekomendować kandydata w rekrutacji (lub nie)
zostawić notatkę
oznaczyć w niej osoby z zespołu rekrutacyjnego
O każdej z tych aktywności osoba udostępniająca zostanie poinformowana mailowo oraz powiadomieniem w systemie (chyba, że wyłączy któreś z tych powiadomień)
TUTAJ możesz zobaczyć krok po kroku jak działa portal Hiring Managera.
Ustawienia kont Hiring Managerów
W zakładce Ustawienia > Ustawienia ogólne znajduje się sekcja Hiring Managerowie, w której masz do wyboru następujące ustawienia:
pokazuj notatki innych użytkowników oraz Hiring Managerów
pozwalaj zalogowanym Hiring Managerom na zmianę konfiguracji listy rekrutacji i kandydatów
pozwalaj zalogowanym Hiring Managerom na przeglądanie tylko ostatniego CV kandydatów
informuj zalogowanych Hiring Managerów, gdy kandydat jest obecny również w innych rekrutacjach
prezentuj zalogowanym Hiring Managerom odpowiedzi z formularza aplikacyjnego
pozwalaj zalogowanym Hiring Managerom na tagowanie tylko osób odpowiedzialnych za rekrutację, w której jest kandydat.
Możesz tam również decydować, jak długo udostępniony profil będzie dostępny dla Hiring Managera bez dostępu do systemu. Masz 2 opcje:
30 dni
do momentu przesunięcia go na inny etap lub 30 dni (jeśli nie zostanie przesunięty)
Gdzie i jak zobaczysz komentarze Hiring Managera?
Najszybciej - w podglądzie kandydata w rekrutacji. Nad każdą aplikacją znajdziesz ikonki oceny, rekomendacji i udostępnienia.
Po najechaniu zobaczysz szczegóły każdego z nich:
WAŻNE!
Hiring Managerowi możesz również udostępniać profil kandydata bez powiązania z żadną rekrutacją. Możesz to zrobić bezpośrednio z profilu kandydata:
Musisz jednak pamiętać, że nie zobaczy wtedy żadnych notatek związanych z kandydatem (ponieważ Hiring Manager widzi tylko notatki dodane w konkretnych procesach).
![[video-to-gif output image]](https://traffit.intercom-attachments-1.com/i/o/479951263/98eec47482fe4d580b4d728b/ezgif-4-c9050031a4.gif?expires=1786501800&signature=3f7c098012303c4b21b7911072c7da76e4ce5d0dabe0f1a0041014107553b917&req=cCcuH8x%2Fn4dcFb4f3HP0gFj%2FNMoIYIeEMWpO9xCxj3b0CV0TPu9XaXLa%2BTPs%0AzHTSV2c2scnptX8l4g%3D%3D%0A)




